Stránky

Zóny plateného parkovania podľa nového VZN

Nové rozdelenie rezidentských zón podľa prílohy č. 2 VZN malo podľa predošlej verzie vyzerať nasledovne.









Už na prvý pohľad je jasné, že sa jedná o nelogické riešenie. Je to aj riešenie zbytočné, nakoľko celým zmyslom zavedenia rezidentského parkovania vôbec nie je prinesenie poriadku v parkovaní na území mesta Prešov, ale iba spôsob ako z občanov vytiahnuť ďalšie peniaze za nič. Toto budem pripomínať tak často ako sa len dá!
V súvislosti s týmito zónami bol vypracovaný ja podrobný zoznam ulíc, ktoré do jednotlivých zón patria. Aj tu sa stretávame so zbytočne komplikovaným a nelogickým riešením. Zoznam ulíc bol prílohou č. 1 nového VZN a tak ako aj prílohu č.2 si ich môžte stiahnuť na konci tohto článku.
Nezabudnime, že nárok na parkovacie miesto máte len po zakúpení (toľko k bezplatnému parkovaniu) rezidentskej (príp. abonentskej) karty, a aj to len pre jedno auto na byt.
V praxi to znamená, že k Vám nikto nemôže prísť na návštevu aby za to nemusel zaplatiť a to i v prípade ak je dosť voľných parkovacích miest. Rovnako nemôžete ani vy ísť na návštevu do inej rezidentskej zóny. To veľmi spríjemňuje a zľahčuje napr. návštevy starých rodičov.
V praxi by to znamenalo, že obyvateľ sídliska Šváby, ktorý výba v rezidentskej zóne č. 13 môže bezplatne parkovať na cca 500m vzdialenom inom konci svojej rezidentskej zóny, no na parkovacie miesto cez ulicu na ktoré dokonca vidí z okna môže zabudnúť nakoľko sa jedná o zónu č. 14.
To isté by platilo pre obyvateľa ulice Federátov, ktorý nemôže zaparkovať cez ulicu na ul L. Novomeského čo je vzdušnou čiarou cca 150m, no na základe jeho príslušnosti do rezidentskej zóny č. 15, môže bezplatne parkovať na konci ul. Šoltésovej - čo je vzdušnou čiarou viac ako 500m.
Ako ďalší príklad "logiky" by sme mohli uviesť zóny č. 7 a č. 8 t.j. ulice ako Obrancov mieru Československej armády rozdelené podľa párnych a nepárnych popisných čísel. I keď sa jedná o fyzicky oddelené zóny, dochádza k vytvoreniu "mini-zóny" č. 7, ktorej obyvatelia prakticky nemôžu parkovať nikde.
Alebo si ako príklad môžme uviesť zónu č. 17 ktorá ma neprieč vzdušnou čiarou viac ako kilometer. Samozrejme pokiaľ nenájdete voľné miesto pred blokom alebo v jeho v blízkosti, je vám k dispozícii ktorékoľvek iné miesto v rámci vašej obrovskej zóny.
Tu ma napadajú slová pani primátorky keď sa zo všetkých síl snažila obhajovať túto velehlúposť a zlodejinu a vyrukovala s temer poetickou poznámkou o tom ako otcovia nemôžu prísť domov z práce načas lebo hľadajú voľné parkovacie miesto. Dúfam, že tento výplod chorého básnického čreva sa nevryl do myslí ľudí.
Rovnako tak to platí pre sídlisko III, ktoré je rozdelené do troch zón, no parkovacie miesto pred vašim nosom je pre Vás spoplatnené tabu, no niekde o kilometer na vás čaká snáď jedno prázdne, pre Vás nespoplatnené miesto.
Ešte v rokoch 2016-2017 keď bola vrava okolo nového VZN veľmi živá a aktuálna sme počas stretnutí so zástupcami mesta zozbierali názory obyvateľov na toto VZN. Z názorov ľudí vyberáme:
  1. Denne navštevujem svojich rodičov v pokročilom dôchodkovom veku. Kedže bývajú v po novom inej zóne, to si mám každý deň siahnuť do vrecka?
  2. Nosíme deti do škôlky na sídlisku v inej zóne. Určite nemienim platiť! je to blud.
  3. A keď pracujem v inej zóne to si mám na každý deň keď prídem do práce autom pripraviť peniaze na parkovné?
  4. Platiť parkovné len preto, že sa pristavím na inom sídlisku v malej predajni? Veď také CBA alebo MilkAgro nemajú vlastné parkoviská. Neuveriteľná hlúposť!
  5. My máme s manželom každý vlastné auto. To si máme nájsť v rodinnom rozpočte zvyšných 365 Euro na denné parkovanie druhého auta?
  6. Ja nemám auto ale často nám svokor, ktorý svoje nevyužíva, požičia to svoje. To znamená, že s ním nemôžem prísť bezplatne pred blok ? To snáď nemyslíte vážne, toto nemôže prejsť...
  7. Nám chodí babka strážiť deti kým sme v práci. Logicky zaberie len to parkovacie miesto, ktoré by inak zaberalo naše auto, no i tak má zaňho platiť? Čože?
  8. Zase sa snaží niekto naplniť si vrecká spoplatnením niečoho čo je zadarmo ale v podstate za to občan nič nedostane? Zlodejstvo!
  9. No nehnevajte sa ...ak niekto kúpi kartu a býva napr. na sibírskej a nenájde miesto tak si ma zaparkovať napr.na šrobárovej a šľapať domov peši? Hlavne že je v zóne....Celé nedomyslené
  10. Ja bývam s rodičmi a mám vlastné auto. To si mám nájsť z môjho platu stovky eur navyše na dočasné parkovanie kedže sa vydá len jedna karta na byt a tú dostanú rodičia na ich auto alebo kde mám teda parkovať? Nech sa potom nečudujú, že sa mesto vyľudňuje....


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára